ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog  Η αυτοδιάλυση της Βουλής, οι αποστασίες και το εφιαλτικό σενάριο

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μέχρι χτες το μεσημέρι κάποιοι γελούσαν με την πρόταση των Οικολόγων και της Θεολόγου για αυτοδιάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με στόχο την παραίτηση της κυβέρνησης. Ήταν μια πρόταση που ακούστηκε από την αρχή υπερβολική για να γίνει αποδεχτή και χαρακτηρίστηκε από πολλούς λαϊκίστικη.

Η εξέλιξη όμως της υπόθεσης προκάλεσε ανησυχία και άγχος σε αρκετά κομματικά στελέχη, σε όλα σχεδόν τα κόμματα.

Αιτία ήταν η «βόμβα» που έριξε ο Φούλης αποδεχόμενος την πρόταση για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εξέλιξη που κανένας δεν ανέμενε και προκάλεσε έκπληξη -σε κάποιους κανονικό σοκ- τόσο στον ΔΗΣΥ, όσο και στον Λόφο αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πολλοί ανέμεναν την πρόταση να την αποδεχτεί η αντιπολίτευση και να την απορρίψει ο ΔΗΣΥ. Ο Φούλης όμως τα ανακάτεψε όλα ξανά, για τα καλά. Βεβαίως μίλησε για ευρύτατη συναίνεση, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.

Ακολούθησε η απόρριψη της πρότασης από κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΕΛ αλλά και το ΔΗΚΟ και η Αλληλεγγύη και η Συμμαχία Πολιτών τοποθετήθηκαν έντονα κατά της ιδέας για αυτοδιάλυση της Βουλής. Εκτόξευσαν και κορώνες κατά του Νίκαρου και της κυβέρνησής του ζητώντας πάραυτα να υποβάλουν την παραίτησή τους. Τότε όλοι θεώρησαν ότι η πρόταση Οικολόγων-Θεολόγου μόλις είχε πάρει το δρόμο για την κατάταξή της στον κατάλογο με τις πιο γραφικές προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον της ολομέλειας.

Πολύ γρήγορα όμως ήρθαν ξανά τα πάνω-κάτω. Όταν γνώστηκε ότι υπέρ της πρότασης για αυτοδιάλυση της Βουλής τοποθετήθηκαν και η ΕΔΕΚ, και το ΕΛΑΜ. Οπόταν οι δυνάμεις της Βουλής που έκαναν γνωστή τη θέση τους για την πρόταση μοιράστηκαν ακριβώς στα δύο, 26 υπέρ της αυτοδιάλυσης και 26 κατά.

Υπέρ τάχθηκαν ο ΔΗΣΥ με 18 ψήφους, η ΕΔΕΚ με τρεις ψήφους, οι Οικολόγοι με δύο, το ΕΛΑΜ επίσης με δύο και η Θεολόγου. Σύνολο 26 ψήφοι. Εναντίον τάχθηκαν το ΑΚΕΛ με 16 ψήφους, το ΔΗΚΟ με 7 ψήφους, η Αλληλεγγύη με 3 ψήφους και η Συμμαχία Πολιτών με μία ψήφο. Σύνολο 27 ψήφοι. Αν υπολογίσει κάποιος ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής, ο Αδάμος Αδάμου του ΑΚΕΛ, δεν θα ψηφίσει ως είθισται, τότε οι ψήφοι όσων τάσσονται κατά της πρότασης γίνονται επίσης 26. Λείπουν όμως τρεις ψήφοι, αυτές των Βότση, Μουσιούτα και Προκοπίου που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ και δεν τοποθετήθηκαν δημόσια αν θα στηρίξουν ή όχι την πρόταση. Και βρέθηκαν ουσιαστικά να ρυθμίζουν την παράξενη κατάσταση που δημιουργήθηκε. Όπως έμαθα χθες βράδυ από πηγή μου που γνωρίζει οι τρεις θα αποφασίσουν σήμερα τι θα ψηφίσουν στην ολομέλεια, παρατείνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία αρκετών.

Κάποιοι που έκαναν χθες το απόγευμα τα μαθηματικά αντίκριζαν με τρόμο ότι το ενδεχόμενο, «ακόμα και από… ατύχημα», να αυτοδιαλυθεί η Βουλή είναι πια φανερό! Η πρόταση που αρχικά θεωρήθηκε ως αστεία από πολλούς έμπαινε πια απειλητικά σε τροχιά υλοποίησης…

Μία πηγή μου, μου ανέφερε χθες ότι κάποια τέτοια μαθηματικά έκαναν και στον Λόφο και ο Νίκαρος βγήκε με δήλωση της Προεδρίας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών που τον ψήφισαν.... Τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή; Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και όντως καυτό ερώτημα. Για να αυτοδιαλυθεί η Βουλή χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 29 ψήφοι. Από τα… μαθηματικά της χθεσινής ημέρας αυτό δεν φαίνεται πια απίθανο, ακόμα και αν υπάρξουν μεμονωμένες αποστασίες.

Χθες βράδυ σε πολιτικό πηγαδάκι ακούστηκε ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα για τον τρόπο που διαμορφώθηκαν οι συμμαχίες. Κάποιοι βουλευτές και από τον ΔΗΣΥ και από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΚΟ φέρονται να τοποθετούνται ενάντια στην επίσημη θέση των κομμάτων τους χωρίς όμως να διευκρινίσουν εάν θα στηρίξουν την ομόφωνη θέση ή θα αποστατήσουν. Επιπλέον και οι τρεις που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με μία πηγή μου, δεν φαίνεται να ομοφωνούν στην τοποθέτησή τους.

Εν ολίγοις η κατάσταση είναι πολύ ρευστή με το «ακραίο» κατά ορισμένους σενάριο για αυτοδιάλυση της Βουλής να «παίζει». Σε μια τέτοια περίπτωση οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μέσα σε 40 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής. Δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου.

Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι βεβαίως το πότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές για τη νέα Βουλή εάν η υφιστάμενη αυτοδιαλυθεί. Το θέμα είναι ποιους συμφέρει να προκηρυχθούν νέες εκλογές και τι θα βγάλει η πρόωρη τενέκκα…Σενάριο εφιαλτικό για πολλούς.

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση